Het Kenniscentrum bestaat dit jaar 20 jaar. In het jaar 2000 ontstaan uit de vrouwenbeweging en nu uitgegroeid als HET centrum voor empowerment van iedereen  in Maastricht – Heuvelland.

Het Kenniscentrum is vooral bekend van de Nederlandse taallessen voor anderstaligen, maar we hebben meer aanbod zoals bijvoorbeeld het (digi)Taalhuis.

Een (digi)Taalhuis is een ontmoetingsplek waar laaggeletterden informatie en advies kunnen krijgen over cursussen basisvaardigheden (taal, reken en digitale vaardigheden) en na een intake doorverwezen kunnen worden naar passend aanbod. De intakes worden uitgevoerd door een taalconsulent of een taalhuisvrijwilliger onder regie van een taalconsulent. In een (digi)Taalhuis worden veelal laagdrempelige activiteiten georganiseerd voor laaggeletterden, zoals bijvoorbeeld een taalcafé of cursus ‘klik en tik’. Ook is er les- en oefenmateriaal aanwezig.

Verder heeft het Kenniscentrum de cursus “Positieve Gezondheid – Weten en ook Doen” opgezet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We werken hiermee nauw samen met Sociale Zaken van Maastricht-Heuvelland. De cursisten krijgen in 10 dagdelen workshops aangeboden die vertaald worden naar hun persoonlijke leven. “Bewustwording en Beweging” is hier de rode draad tot succes.

In samenwerking met de gemeente biedt het Kenniscentrum ook participatie-plaatsen aan en worden de mensen professioneel begeleid op weg naar werk.

Leerlingen van Hogeschool Zuid opleiding Social Work lopen stage op het Kenniscentrum en worden professioneel ondersteund.

Met soms wel 150 cursisten per week groeit het Kenniscentrum langzaam uit tot een toonaangevende organisatie in Maastricht-Heuvelland.

17 November is het zover. Het Kenniscentrum bestaat officieel 20 jaar. Helaas kunnen wij door de corona-maatregelen geen waardig vorm geven aan deze mijlpaal en zullen wij dat op een latere datum ergens in 2021 moeten doen.

Dit alles hadden we nooit voor elkaar gekregen zonder de talloze vrijwilligers die het Kenniscentrum met vol enthousiasme gedragen hebben in de afgelopen jaren.

Agenda

Volg ons op Facebook