‘Samen komen we verder‘

Wat hebben het Kenniscentrum Empowerment Maastricht, Centre Céramique, Relim, Blue CIC en Vluchtelingenwerk met elkaar gemeen? Zij zetten zich sinds kort in voor mensen die niet goed met een computer of de Nederlandse taal overweg kunnen. En dat doen ze samen.

Digitale vaardigheden
Een afspraak maken bij de gemeente, je belastingaangifte, de inburgeringscursus. Bijna alles is tegenwoordig digitaal. Voor velen een vanzelfsprekendheid, voor sommigen een enorm probleem. De cursus Klik&Tik biedt uitkomst. Een online oefenprogramma aangeboden via Centre Céramique. “Het gaat in principe uit van zelfstudie, maar wij zien ook geregeld mensen voor wie dit nog een brug te ver is”, vertelt  Ann Lemmert, beleidsmedewerker bij Kenniscentrum Empowerment Maastricht (KCEM). “Daarom bieden we voor deze mensen een klassikale Klik&Tik aan. Op een groot scherm worden de verschillende stappen samen doorlopen onder begeleiding van een docent.”

Past perfect
Het KCEM heeft door de jaren veel expertise opgebouwd als het gaat om lessen aan zowel vluchtelingen als mensen uit Nederland. Sinds eind 2018 is het KCEM zelfs DigiTAALhuis: de plek voor (digi)taallessen en aanverwante activiteiten. De klassikale Klik&Tik paste hier perfect bij. “Er hangt nog wel een taboe rondom laaggeletterdheid, maar toegeven dat je niet zo goed met een computer overweg kunt, is gemakkelijker voor mensen. Daarom is dit zo’n mooie combinatie.”

Unieke samenwerking
Om thuis te oefenen met je nieuw aangeleerde digitale vaardigheden, is het hebben van een eigen laptop wel een must. Zo komen Relim en het project BlueCIC in beeld. Ann vertelt: “Zij maken refurbished laptops. Oude computers worden gerepareerd en krijgen zo een tweede leven. BlueCIC verkoopt of stelt deze apparaten vervolgens beschikbaar voor mensen met een smalle beurs, bijvoorbeeld bij Vluchtelingenwerk.” Op die manier kwam Vluchtelingenwerk bij Centre Céramique terecht voor de cursus Klik&Tik. De cirkel is bijna rond, want bij de bibliotheek merkte men dat de taal nog vaak een barrière was om het oefenprogramma op eigen houtje te doorlopen. “En dus kwamen ze naar ons”, lacht Ann. Ze is ontzettend trots op deze unieke samenwerking. “Soms kun je het als organisatie niet alleen. Samen bereik je meer.”

Meer mensen
Ondertussen is de klas al gevuld. Tien leerlingen worden in drie maanden opgeleid in meer dan alleen computervaardigheden. “We kijken altijd wat iemand op dat moment nodig heeft. Waar loopt hij of zij tegenaan als het gaat om zaken die via de computer worden geregeld? Zo zorgen we voor maatwerk.” Een vrijwilliger die zelf taallessen heeft gevolgd bij de universiteit, legt de klas uit hoe ze met een computer moeten werken. “Hij is heel aardig, maar ook streng. Er wordt enkel Nederlands gepraat”, vertelt Ann. “We willen in de toekomst kijken hoe we meer mensen voor deze cursus kunnen warm maken.

Op de foto staan van links naar rechts en van achter naar voren:
Jurn Glazenburg: Informatiespecialist, Mediacoach, Collectie, Informatie en Educatie, Centre Céramique – Kumulus – Natuurhistorisch Museum – Gemeente Maastricht
Marcel  van Bezouwen: Activeringsconsulent bijzondere doelgroepen Relim
Hans Cornelesen docent KCEM
Roos-Marie Bal voorzitter bestuur KCEM
Roger Kempinski , teamleider arbeidsparticipatie, VluchtelingenWerk Zuid, Locatie Maastricht
Ann Lemmert beleidsmedewerker KCEM
Adnan Fares: docent KCEM
Nick Custers: Commerciele Zaken Relim
De cursisten Rima en Sosij
Hala, Nahla, Rim en Habtom

Gepubiceerd in Thuis in Maastricht : https://www.thuisinmaastricht.nl/soms-kun-je-het-niet-alleen/